GreenAbility je razmena mladih

Razmena mladih pod nazivom GreenAbility je održana u Straja Resortu u Rumuniji u periodu od 2.do 8. septembra 2023. u okviru Erasmus+  akreditacije NVO Association Babilon Travel, br. 2022-1-RO01-KA151-YOU-000058259.

Razmena je održana  u odmaralištu Straja koje se nalazi u okrugu Hunedoara, na nadmorskoj visini od 1440 m i jedno je od najpopularnijih odmarališta za zimske sportove u Rumuniji.

 

U cilju upravljanja i organizovanja aktivnosti i logistike, 21. avgusta 2023. organizovana je pripremna poseta u odmaralištu Straja kojoj su prisustvovali svi partneri.

Specifični ciljevi ove omladinske razmene bili  su:

 

  1. Promovisanje ekološke svesti: Podići svest među učesnicima o zelenim praksama, ekološkim

inicijativama i konceptu održivosti, podstičući osećaj za odgovornost prema životnoj sredini.

 

  1. Razvoj veština: Omogućiti učesnicima da steknu praktične veštine vezano za ekološke prakse, aktivnosti na otvorenom i održivost, osnažujući ih da postanu nosioci pozitivnih promena u svojim zajednicama.
  2. Interkulturalna razmena: Olakšavanje interkulturalnog učenja i razumevanja spajanjem

učesnike iz različitih sredina, promovišući međukulturalni dijalog, i negovanje međusobnog poštovanja.

  1. Istraživanje prirode: Podsticanje učesnika da istražuju i cene prirodnu životnu sredinu kroz aktivnosti na otvorenom, jačajući vezu između prirode i održivog života.
  2. Saradničko razvijanje i implementiranje održive zelene aktivnosti.

 

Sve aktivnosti omladinske razmene realizovali su se po metodologiji ne-formalnog obrazovanja na inkluzivan i prilagođen način učesnicima sa oštećenjem sluha i oštećenjem vida.Na kraju omladinske razmene, svaki učesnik je dobio Youthpass sertifikat. U razmeni su učestvovali mladi iz Grčke, Rumunije i Srbije, mladi sa oštećenem sluha, oštećenjem vida, mladi sa smanjenim mogućnostima kao i mladi iz tipične populacije, uzrasta od 17-30 godina. Naš školu je u ovo razmeni predstavljalo četvoro mladih oštećenog sluha, jedan vođa grupe kao i prevodilac znakovnog jezika.  

Razmena mladih, koja je trajala sedam dana, bila je veoma dobro osmišljena i organizovana, zahvaljujući facilitatorima koji su uspešno vodili učesnike sa raličitim mogućnostima kroz sve planirane aktivnosti podstičući ih da sami uzmu dolaze do rešenja, iskažu svoju kreativost i aktivno učestvuju u radionicama.

 

Mladi koji predstavljaji su našu školu su sa velikim entuzijazmom učestvovali  svakoj aktivnosti. Za sve njih ovo je bila prva razmena mladih u kojoj su učestovali i jedno lepo i kvalitetno iskustvo.

  

 

 

 

Pripremni sastanak

Radionice

Planinarenje

Inerkulturalno vece

Druzenje

Scroll to Top