Obrazovanje u okviru područja rada: poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane za zanimanje – PEKAR, treći stepen stručnosti ralizuje se u okvuru naše srednje stručne škole.
Pekarska radionica se nalazi u okviru škole, opremljena je novom opremom neophodnom za rad, snabdeva školu užinom za učenike i priprema hleb i pecivo po novoj tehnologiji primenjujući smeše koje se uzgajaju na parcelama kontrolisanog organskog porekla i uvodeći u ishranu učenika pecivo od integralnog zrna i drugih kvalitetnih komponenti kako bi se promovisali zdravi načini u ishrani i stvarale navike kod učenika da neguju zdrave stilove života.
Pekarska radionica funkcionišee na principu pune saradnje i usklađenosti nastavnika praktične i teorijske nastave, a prema potrebi i zahtevima školske kuhinje. Obuhvata sledeće usluge:
Izrada pekarskih proizvoda:
– hleb
– pecivo – kifle, kroasani, perece, penjerlije
– burek i pite
– lisnato testo
Cilj i zadaci pekarske radionice:
1. Razvoj i usavršavanje u izradi pekarskih proizvoda kako osnovnih vrsta (od pšeničnog brašna T-500), tako i specijalnih vrsta (od mešavina raženog, kukuruznog, integralnog i drugih vrsta brašna) pekarskih proizvoda.
2. Otvaranje i saradnju sa društvenom zajednicom, učešće na takmičenjima, seminarima. Ovaj rad učenicima omogućava da osete zadovoljstvo stvaranja, da iskažu svoje znanje i kreativne mogućnosti.
NASTAVNI PLAN TROGODIŠNJEG SREDNJEG OBRAZOVANJA – ZAJEDNIČKI STRUČNI PREDMETI
Područje rada: Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane
Obrazovni profil: Pekar
Stručni predmeti | 1. razred | 2. razred | 3. razred | |||
N | G | N | G | N | G | |
Osnove prehrambene tehnologije | 3 | 111 | – | – | – | – |
Mašine i aparati | – | – | 2 | 74 | 2 | 68 |
Prehrambena tehnologija | 2 | 74 | 4 | 148 | 4 | 140 |
Praktična nastava | 10 | 370 | 14 | 518 | 14 | 490 |
UKUPNO: | 15 | 555 | 20 | 740 | 20 | 698 |