Obrazovanje u okviru područja rada: poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane za zanimanje – PEKAR, treći stepen stručnosti ralizuje se u okvuru naše srednje stručne škole.

Pekarska radionica se nalazi u okviru škole, opremljena je novom opremom neophodnom za rad, snabdeva školu užinom za učenike i priprema hleb i pecivo po novoj tehnologiji primenjujući smeše koje se uzgajaju na parcelama kontrolisanog organskog porekla i uvodeći u ishranu učenika pecivo od integralnog zrna i drugih kvalitetnih komponenti kako bi se promovisali zdravi načini u ishrani i stvarale navike kod učenika da neguju zdrave stilove života.

Pekarska radionica funkcionišee na principu pune saradnje i usklađenosti nastavnika praktične i teorijske nastave, a prema potrebi i zahtevima školske kuhinje. Obuhvata sledeće usluge:

Izrada pekarskih proizvoda:

– hleb
– pecivo – kifle, kroasani, perece, penjerlije
– burek i pite
– lisnato testo

Cilj i zadaci pekarske radionice:

1. Razvoj i usavršavanje u izradi pekarskih proizvoda kako osnovnih vrsta (od pšeničnog brašna T-500), tako i specijalnih vrsta (od mešavina raženog, kukuruznog, integralnog i drugih vrsta brašna) pekarskih proizvoda.
2. Otvaranje i saradnju sa društvenom zajednicom, učešće na takmičenjima, seminarima. Ovaj rad učenicima omogućava da osete zadovoljstvo stvaranja, da iskažu svoje znanje i kreativne mogućnosti.


NASTAVNI PLAN TROGODIŠNJEG SREDNJEG OBRAZOVANJA – ZAJEDNIČKI STRUČNI PREDMETI

Područje rada: Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane
Obrazovni profil: Pekar

Stručni predmeti1. razred2. razred3. razred
NGNGNG
Osnove prehrambene tehnologije3111
Mašine i aparati274268
Prehrambena tehnologija27441484140
Praktična nastava103701451814490
UKUPNO:155552074020698
Scroll to Top