X
X

Legenda o glasniku

Škola '11.maj'

Povodom proslavljanja 90 godina postojanja škole, tim dramske sekcije je zajedno sa veroučiteljem Stevanom Simonovićem pripremio pozorišnu predstavu „LEGENDA O GLASNIKU“ koja je premijerno izvedena u Kulturnom Centru u petak 11. Maja 2018. godine u 18:30č. U predstavi glume učenici škole sa domom za učenike oštećenog sluha i govora „11.Maj“ iz Jagodine. Na pozorišnoj sceni, u prepunoj sali Kulturnog Centra, 35 učnika različitog uzrasta pokazalo je svoje umeće u okviru dramskog stvralaštva, koje je publika pozdravila grmoglasnim aplauzem. Pored brojnih gostiju iz inostranstva, pozorišnu predstavu pogledali su i učenici srednjih i osnovnih škola, roditelji, staratelji i brojni prijatelji naše škole.


Pozorišna predstava „Legenda o glasniku“ predstavlja spoj srpske istorije i kulturno-umetničke baštine srpskog naroda. Predstava se sastoji od osam činova povezanih folklornim igrama i narodnim igrama koje predstavljaju stare srpske običaje. Pozorišni činovi prikazuju mali deo srpske istorije iz doba dinastije Nemanjića, dinastije koja je nazvana po velikom Stefanu Nemanji I, dinstiji koja je Srbiji podarila Svetog Savu i koja je veoma je značajna u istoriji i kulturi Srba. „Legenda o glasniku“ pozorišna predstava, pored toga što nas uči o veri, ljubavi, poštenju, dobroti, miru, toleranciji, časti i pravim vrednostima uopšte, ima za cilj i da nam približi kao i da nas malo bolje upozna sa našim svetim vladarima..


Ako treba tražiti konstantu u ljudskom postojanju, od početka do danas, to je izbor, kao i posledice koje ti izbori nose. Predstava govori o našim vladarima i o izborima, često nimalo lakim, koje su morali da donose - mir umesto rata, žrtvu umesto slave, davanje umesto uzimanja. Na taj način, oni su postali uzor svima u donošenju izbora, onih teških ali pravih, istinitih i trajnih...


Kombinacijom folklornih, narodnih igara i priča iz srpske slavne i bogate istorije, učenici naše škole još jednom su pokazali da smo svi jednaki, ravnopravni, sa pravom na izbor i istih korena koji nas vode u budućnost. Jer stari narodi su govorili “Da bi čovek znao kuda da hodi, treba najpre da zna gde je bio, naša dobra budućnost se može kriti u našoj dobroj prošlosti.”


Snimak pozorišne predstave "Legenda o glasniku" možete pogledati OVDE

+381 35 8 223 204

SLAVKE ĐURĐEVIĆ 8

00 - 24h