X
X

Ekskurzija

Škola '11.maj'

19.05.2018.- realizovana je planirana aktivnost škole za školsku 2017/2018.godinu: jednodnevna ekskurzije za učenike osnovne škole i prvog i drugog razreda srednje škole sa programom obilaska manastira LJubostinja i Vrnjačke banje.


Učenici su u okviru programa ekskurzije realizovali i obilazak manastira LJubostinja uz vodiča ekskurzije i upoznali se sa istorisjkim podacima o crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, zadužbine kneginje Milice. Manastir LJubostinja je građen od 1388. do 1405. godine. U LJubostinji su sahranjene kneginja Milica, žena kneza Lazara i monahinja Jefimija, koje su se posle Kosovske bitke ovde zamonašile sa brojnim udovicama srpskih vlastelina izginulih u bojevima na Marici i Kosovu polju. Danas je LJubostinja ženski manastir koji čuva i održava oko pedeset monahinja. Arhitektura manastira pripada Moravskom stilu).


Učesnici eksurzije su najveći deo vremena proveli u Vrnjačkoj banji gde su uz vodiča obišli sve izvore minaralne vode, upoznali se sa znamenitostima banje i njenim prelepim parkovima i uživali u ambijentu naše najpoznatije banje.

+381 35 8 223 204

SLAVKE ĐURĐEVIĆ 8

00 - 24h