X
X

Bibliotekarska sekcija

Škola '11.maj'

Dragi učenici,dobar dan!

Dok sam sređivala svoju kućnu biblioteku naišla sam na jednu veoma zanimljivu knjigu. Ona se zove Knjiga poređenja i ovom prilikom želim da vas upoznom sa njom i njenim interesantnim sadržajem.

Stalno upoređujemo svet oko nas,od odmeravanja najvišeg učenika u odeljenju do biranja najvećeg parčeta torte u poslastičarnici. Ne moramo samo da upoređujemo ljude sa drugim ljudima ili jedan kolač sa drugim, poređenja mogu biti čudesna i neverovatna.

Možete da počnete tako što ćete upođivati predmete između sebe, a ja ću slikama iz knjige da vam pokažem kako veličinu pauka možemo meriti tačkom, kako se neke planine mogu uoprediti sa visinom mostova,kako je jedna ajkula manja od grafitne olovke.

Teško je zamisliti veličinu stvari koje nikada nismo videli, pogotovo ako su stvarno baš,baš velike ili baš,baš male stvari. Nekada nam ti brojevi koje dobijamo merenjem ništa ne govore o veličini, ali ako ih uporedimo sa veličinom predmeta koju smo videli, onda već možemo da zamislimo koliko je nešto veliko ili malo. Za poređenja možemo da koristimo neobične stvari poput plavih kitova, svemirskih letelica ili možemo pomoću olovaka,fudbalskih terena i sl.

Šaljem vam slike iz ove divne knjige i nadam se da ćete uživati,ali se istovremeno i iznenaditi šta sve može da se poredi.

Ovog puta nema pravog zadatka,već je vaš zadatak da maštate i zamislite svet na jedan malo drugačiji način.

Uživajte i budite mi dobri i poslušni do sledećeg druženja!

+381 35 8 223 204

SLAVKE ĐURĐEVIĆ 8

00 - 24h